Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na drożdżach i zakwasieZaczyn
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, wymieszać z zakwasem, odłożyć na kilkanaście minut.
Mieszanie
Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich otręby i sól, dokładnie wymieszać.
Łącznie zaczynu z resztą składników
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i olej.
Zagniatanie
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kolejne wyrastanie
Jak ciasto ładnie wyrośnie zbić je, uderzając w nie dłonią, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (15 x 28 cm), przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Pieczenie
Piekarnik nastawić na hydro pieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą lub kilka kostek lodu). Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.
selenka