Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Domowy pszenny chleb z dodatkiem otrębów pszennych, z domieszką mąki pełnoziarnistej, przygotowany na drożdżach i pszennym zakwasie.

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie

Składniki:

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie

Zaczyn

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie
Zaczyn przygotowany z mleka zakwasu pszennego drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, wymieszać z zakwasem, odłożyć na kilkanaście minut.

Mieszanie

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich otręby i sól, dokładnie wymieszać.

Łącznie zaczynu z resztą składników

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie
Rozczyn woda i olej dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i olej.

Zagniatanie

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kolejne wyrastanie

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie
Wyrośnięte ciasto odgazowane i przełożone do foremki.

Jak ciasto ładnie wyrośnie zbić je, uderzając w nie dłonią, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (15 x 28 cm), przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Pieczenie

Pszenny chleb na drożdżach i zakwasie

Piekarnik nastawić na hydro pieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą lub kilka kostek lodu). Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.


Tagi:

chleb