Sposób przygotowania:
Pszenny chleb
Do ciepłej wody dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły, odstawić na kilka minut. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy i olej. Wszystko wymieszać i dobrze zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut, w razie potrzeby podsypując mąką, aż zacznie odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego dwa owalne bochenki i ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Ponownie odłożyć na kilka minut do podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem, na każdym bochenku zrobić ukośne nacięcia, wierzchy posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 220 stopniach przez 10-15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej, aż chleb się ładnie zrumieni (ok. 60- 70 minut).