Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty, domowy, pszenny chlebek.

Pszenny chleb Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb

 

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • ok. 5 szklanek mąki tortowej
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb
Do ciepłej wody dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły, odstawić na kilka minut. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy i olej. Wszystko wymieszać i dobrze zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut, w razie potrzeby podsypując mąką, aż zacznie odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego dwa owalne bochenki i ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Ponownie odłożyć na kilka minut do podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem, na każdym bochenku zrobić ukośne nacięcia, wierzchy posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 220 stopniach przez 10-15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej, aż chleb się ładnie zrumieni (ok. 60- 70 minut).
Pszenny chleb
Rozczyn drożdżowy przygotowany z ciepłej wody cukru i drożdży.
Pszenny chleb
Rozczyn drożdżowy dodany razem z olejem do mąki wymieszanej z solą.
Pszenny chleb
Wyrobione ciasto na chleb odłożone do wyrośnięcia.
Pszenny chleb
Uformowane z ciasta bochenki ułożone na blasze.

Tagi:

chleb pieczywo