Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Puszysty sernik z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik tak delikatny, że zadowoli nie jednego smakosza. Sernik zestawiłam z sezonowymi borówkami amerykańskimi a także kruszonką z biszkoptów. Zapraszam.

Puszysty sernik z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puszysty sernik z borówkami

 

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka duże
  • 170 g masła
  • 160 g miałkiego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 80 g budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z borówkami
1. Ser zmielić i połączyć z mascarpone . Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy. Dodać sok z cytryny. Wszystko dobrze ze sobą połączyć,miksując na niskich obrotach. 

2. Wszystko razem zmiksować. Masę serową przełożyć do reszty i zmiksować do połączenia się składników. 

3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 1/2 masy. Borówki obtoczyć w mące i wyłożyć na masę serową. Na borówki wlewamy drugą połowę masy i na wierzchu rozkładamy pozostałą część owoców oraz pokruszone biszkopty. 

4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu. 

5. Sernik pieczemy w 170 st C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku uchylając drzwi. Po wystudzeniu wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej. 

6. Wywracamy do góry dnem ustawiając na paterze. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. '
Puszysty sernik z borówkami
sernik jest niezwykle delikatny w smaku i puszty niczym najlepszy suflet