alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Teraz dojrzewają jeżyny bezkolcowe i na krzakach są jeszcze borówki amerykańskie, więc jakoś trzeba ja wykorzystać. Zrobiłam puszysty, delikatny i orzeźwiający sernik.

Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańską

Składniki:

Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańską

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 szkl wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 l kremówki 30%
  • Galaretka:
  • 2 galaretki leśne owoce
  • jeżyny
  • borówki amerykańskie

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańską
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15 minut w 170 stopniach.

Masa serowa:

Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła.

Na masie serowej rozłożyć jeżyny, borówki i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.

Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do stężenia.