Sposób przygotowania:
Sernik z borówkami
Ciastka wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na okruchy. Wrzucić do roztopionego masła i wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem i ugnieść równo na dnie.
Wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić jajka, wsypać cukier i wlać likier amaretto. Następnie dodać mleko w proszku i mąkę. Całość zmiksować. Do mieszaniny dodać ser mielony i mascarpone i krótko zmiksować, bez zbędnego napowietrzania masy.
Na schłodzony spód wylać masę serową. Na wierzch rozłożyć umyte i osuszone wcześniej borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 130 i piec kolejne 50 minut. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem można posypać dodatkowo świeżymi owocami
Wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić jajka, wsypać cukier i wlać likier amaretto. Następnie dodać mleko w proszku i mąkę. Całość zmiksować. Do mieszaniny dodać ser mielony i mascarpone i krótko zmiksować, bez zbędnego napowietrzania masy.
Na schłodzony spód wylać masę serową. Na wierzch rozłożyć umyte i osuszone wcześniej borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 130 i piec kolejne 50 minut. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem można posypać dodatkowo świeżymi owocami