Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Przepyszny kremowy sernik o lekkim aromacie migdałowym, uzyskanym dzięki likierowi i ciastkom, ze świeżymi borówkami.

Sernik z borówkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik z borówkami

 

  • Spód:
  • 140 g ciastek migdałowych
  • 60 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 5 jaj
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki amaretto
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 g borówek

Sposób przygotowania:

Sernik z borówkami
Ciastka wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na okruchy. Wrzucić do roztopionego masła i wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem i ugnieść równo na dnie.

Wstawić do lodówki.

Do miski wrzucić jajka, wsypać cukier i wlać likier amaretto. Następnie dodać mleko w proszku i mąkę. Całość zmiksować. Do mieszaniny dodać ser mielony i mascarpone i krótko zmiksować, bez zbędnego napowietrzania masy.

Na schłodzony spód wylać masę serową. Na wierzch rozłożyć umyte i osuszone wcześniej borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut.

Zmniejszyć temperaturę do 130 i piec kolejne 50 minut. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem można posypać dodatkowo świeżymi owocami
Sernik z borówkami
zmielone w rozdrabniaczu ciastka wsypać do masła i wyimeszać
Sernik z borówkami
masę wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać
Sernik z borówkami
jajka zmiksować z cukrem i likierem amaretto
Sernik z borówkami
dodać mleko w proszku i mąkę pszenną, zmiksować
Sernik z borówkami
na koniec dodać sery i wymieszać