Sposób przygotowania:
Torcik jaglany z truskawkami i borówkami
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku (aby pozbyć się goryczy). Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (kasza wchłonie całe mleko).Studzimy. Następnie kaszę dzielimy na połowę. Do pierwszej dodajemy truskawki oraz miód - blendujemy na gładki krem. Do drugiej połowy dodajemy borówki, wiórki kokosowe oraz miód - również blendujemy na gładki krem.
Do przygotowania spodu możemy wykorzystać zdrowe batoniki lub daktyle. Składniki na spód miksujemy w blenderze na lepką masę. Dno płaskiego naczynia (miseczki) o średnicy ok. 15 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie rozkładamy masę truskawkową, następnie borówkową oraz dociskamy masą na spód.
Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie miseczkę odwracamy na talerzyk lub małą tortownicę (tak aby składniki na spód były na dole).
Delikatnie wyjmuje i odrywamy folię.
Dekorujemy truskawkami oraz borówkami.
Do przygotowania spodu możemy wykorzystać zdrowe batoniki lub daktyle. Składniki na spód miksujemy w blenderze na lepką masę. Dno płaskiego naczynia (miseczki) o średnicy ok. 15 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie rozkładamy masę truskawkową, następnie borówkową oraz dociskamy masą na spód.
Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie miseczkę odwracamy na talerzyk lub małą tortownicę (tak aby składniki na spód były na dole).
Delikatnie wyjmuje i odrywamy folię.
Dekorujemy truskawkami oraz borówkami.
SylaUla