Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast cały czas używać zwykłych papilotek do pieczenia muffinek można pokusić się o zastąpienie ich wafelkami do lodów. Takie rozwiązanie na pewno jest ciekawsze.

Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych

Składniki:

Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych

Ciasto:

  • 10 dag margaryny Kasi
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wafelki do lodów
  • barwniki spożywcze: żółty, różowy, niebieski

Dodatkowo:

  • bita śmietana typu Śnieżka
  • 125 ml mleka
  • różowy barwnik spożywczy
  • gwiazdki cukrowe

Sposób przygotowania:

Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych
1. Najpierw blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy wafelki do lodów.

2. Z kolei margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku.

3. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy mąkę nadal przy tym miksując masę.

4. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedna musi być troszkę większa i do niej dodajemy różowy barwnik. Do kolejnej dodajemy niebieski barwnik, a do trzeciej żółty.

5. Następnie przekładamy ciasto do wafelków. Najpierw dajemy różowe ciasto, potem niebieskie i na koniec żółte. Napełniamy do 3/4 wysokości wafelków.

6. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.

7. Babeczki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem.Następnie dodajemy różowy barwnik.

8. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.

9. Rękawem cukierniczym dekorujemy babeczki. Gwiazdkami posypujemy babeczki.

10. Gotowe! Smacznego!

Tagi:

babeczki