edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Deser chia z borówką amerykańską i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do deseru można użyć domowego mleka kokosowego lub mleka kokosowego z kartonu, ewentualnie zastąpić je mlekiem krowim.

Deser chia z borówką amerykańską i malinami

Składniki:

Deser chia z borówką amerykańską i malinami

 

  • 1 szklanka domowego mleka kokosowego
  • 3 pełne łyżki chia
  • cukier puder do smaku
  • 30 dag borówki amerykańskiej
  • 20 dag malin
  • obrane ze skórki migdały i orzechy laskowe
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Deser chia z borówką amerykańską i malinami
Nasiona chia wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić do lodówki do napęcznienia. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub innym słodziwem np. miodem, stewią, ksylitolem.

Garść borówek odłożyć do przybrania. Pozostałe borówki i maliny zmiksować w oddzielnych naczyniach, w razie potrzeby dosłodzić.

Migdały i orzechy posiekać.

W szklankach ułożyć warstwami: zmiksowane borówki – chia z mlekiem – zmiksowane maliny.

Wierzch deseru posypać posiekanymi migdałami i orzechami, oraz odłożonymi wcześniej borówkami. Przybrać listkiem mięty.