Sposób przygotowania:
Sernik z borówkamiKruche ciasto:
Masło rozetrzeć ze śmietaną, cukrami, solą oraz proszkiem do pieczenia, drewnianą łyżką lub kulą, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dosypać mąkę i zagniatać miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około 1 godzinę.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki (posłuży nam jako kratka na wierzch sernika).
Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.
Masa serowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Umieścić wszystkie składniki oprócz jagód w wysokiej misce i miksować do otrzymania gładkiej masy, nie za długo, żeby masa się nie napowietrzyła.
Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód.
Piec w temperaturze 160º C, bez termoobiegu, przez około 20 minut.
Gdy sernik będzie podpieczony, wyjąć formę z piekarnika i wysypać resztę jagód na wierzch. Z odłożonego ciasta kruchego zrobić wałeczki i ułożyć je na wierzchu w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 – 35 minut, aż będzie złoty. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.