edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Deserek z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki deser z mascarpone, jogurtem i borówką amerykańską może stanowić miłe zwieńczenie rodzinnego obiadu

Deserek z borówkami

Składniki:

Deserek z borówkami

 

  • 250 g mascarpone
  • 250 g jogurtu bałkańskiego
  • cukier puder do smaku
  • łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • obrane ze skórki migdały i orzechy laskowe
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Deserek z borówkami
Serek mascarpone utrzeć z jogurtem bałkańskim i cukrem waniliowym. Dosłodzić według uznania cukrem pudrem.

Borówki opłukać, porządną garść odłożyć do przystrojenia, pozostałe owoce zmiksować. Jeśli nie są wystarczająco słodkie, dosłodzić cukrem pudrem według uznania.

Do szklanek nałożyć warstwami: zmiksowane borówki – mascarpone z jogurtem – zmiksowane borówki.

Migdały i orzechy laskowe posiekać.

Wierzch deserów posypać posiekanym migdałami i orzechami, przybrać odłożonymi wcześniej borówkami i listkiem mięty.