OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Racuchy z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Wspaniałe racuszki, z dodatkiem świeżego ananasa, to fajna propozycja na śniadanie a nawet na drugie danie obiadu :)

Racuchy z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z ananasem

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z ananasem
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i pół szklanki mleka. Odstawić do spienienia na ok 15 min. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, wlać mleko, wbić jajka i dodać drożdże.

Zmiksować wszystko na najniższych obrotach. Konsystencja będzie bardzo gęsta. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1h.

Następnie dodać obranego, pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść porcje łyżką i smażyć na złocisto z obu stron.

Odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.   
Racuchy z ananasem
drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem
Racuchy z ananasem
mąkę, jajka, mleko łączymy ze spienionymi drożdżami
Racuchy z ananasem
po wyrośnęciu ciasta dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa
Racuchy z ananasem
mieszamy ciasto z ananasem i smażymy placuszki

Tagi:

placki owoce