Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszne kotleciki, które idealnie łączą się z dowolnym dipem, czy porcją świeżych warzyw. Pasują na lekki obiad lub sytą przekąskę.

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)

Składniki:

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)

 

  • 150g marchwi (po obraniu)
  • 125g twarogu
  • 1 jajko (małe)
  • 6 łyżek maki pszennej (płaskich)
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)

Marchew:

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)
Uważać, aby marchewka nie była rozgotowana.

Marchew ugotować w mleku z dodatkiem soli i pozostawić do ostygnięcia.

Następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
(Ja gorącą przelewam zimną wodą.)

Kotlety:

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)
Masa powinna być zwarta,a le lekko lepiąca się.

Do marchewki dodać jajko, twaróg, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i połączyć z posiekanym szczypiorkiem.

Z masy uformować podłużne kotleciki (lub placuszki). Każdy kotlet należy osobno obtoczyć w mące.

Smażenie:

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)
Kotleciki smażone na maśle są smaczniejsze.

Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z obu stron. Powinny być zarumienione.

Odsączyć z nadmiary tłuszczu.