grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, w środku miękkie i aromatyczne, z chrupiącą skórką, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.

Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi

Składniki:

Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi

Na ok. 15 bułeczek

Sposób przygotowania:

Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi

Przygotowanie rozczynu

Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi
Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Pokruszone drożdże zalewamy lekko podgrzanym jogurtem (ok. 100 ml). Do drożdży dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut.

W międzyczasie w misce mieszamy mąkę pszenną i mąkę razową z 1 łyżeczką soli. W środku mąki robimy wgłębienie i wlewamy przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniego jogurtu.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Przygotowanie bułeczek

Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi
Przyjęłam, że na 1 porcję przypada ok. 60 gram ciasta.

Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 15 porcji.

Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, które wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką.

Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Pieczenie bułeczek

Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi
Bułeczki pieczemy do uzyskania złotego koloru .

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.

Przed pieczeniem bułeczki smarujemy letnią wodą.

Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut.