Sposób przygotowania:
Precle drożdżowe
Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3 łyżki ciepłej wody.
Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozdrobione drożdże.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut.
Po tym czasie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.
Z ciasta odcinamy paski i zwijamy je w precla.
Kładziemy na stolnicy i odstawiamy na 30 minut.
W rondlu doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody.
Piekarnik podgrzewamy do 220 stopni.
Do wrzątku wsypujemy sodę.
Zanurzamy precle w wrzątku i wyjmujemy je łyżka cedzakową, gdy wypłynął na wierzch.
Odsączamy z wody i układamy na natłuszczoną blaszkę.
Precle posypujemy sezamem i czarnuszką.
Pieczemy 15-20 minut aż się zarumienią.
Studzimy.
Smacznego ;)
Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozdrobione drożdże.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut.
Po tym czasie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.
Z ciasta odcinamy paski i zwijamy je w precla.
Kładziemy na stolnicy i odstawiamy na 30 minut.
W rondlu doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody.
Piekarnik podgrzewamy do 220 stopni.
Do wrzątku wsypujemy sodę.
Zanurzamy precle w wrzątku i wyjmujemy je łyżka cedzakową, gdy wypłynął na wierzch.
Odsączamy z wody i układamy na natłuszczoną blaszkę.
Precle posypujemy sezamem i czarnuszką.
Pieczemy 15-20 minut aż się zarumienią.
Studzimy.
Smacznego ;)