gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Precle drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Precle można zajadać na słodko lub wytrawnie z wędliną i zimnym piwem. Polecam wypróbowanie przepisu.

Precle drożdżowe

Składniki:

Precle drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Precle drożdżowe
Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3 łyżki ciepłej wody.

Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozdrobione drożdże.

Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut.

Po tym czasie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.

Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.

Z ciasta odcinamy paski i zwijamy je w precla.

Kładziemy na stolnicy i odstawiamy na 30 minut.

W rondlu doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody.

Piekarnik podgrzewamy do 220 stopni.

Do wrzątku wsypujemy sodę. 

Zanurzamy precle w wrzątku i wyjmujemy je łyżka cedzakową, gdy wypłynął na wierzch.

Odsączamy z wody i układamy na natłuszczoną blaszkę.

Precle posypujemy sezamem i czarnuszką.

Pieczemy 15-20 minut aż się zarumienią.

Studzimy.

Smacznego ;)