dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Paróweczki z serem w cieście drożdżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajna zakąska dla miłośników parówek. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako samodzielna przekąska.

Paróweczki z serem w cieście drożdżowym

Składniki:

Paróweczki z serem w cieście drożdżowym

Ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyż oliwy
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyż soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • ok 1/2 - 3/4 kubka ciepłej wody

Ponadto:

  • parówki (ok 12 szt)
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • 1 łyż maku

Sposób przygotowania:

Paróweczki z serem w cieście drożdżowym

Krok 1:

Paróweczki z serem w cieście drożdżowym
Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 kubka ciepłej wody z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na 5 minut.

Do mąki dodajemy oliwę, sól, oregano i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto.

Jeśli jest zbyt zwarte dolewamy odrobinę ciepłej wody.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 2:

Paróweczki z serem w cieście drożdżowym
Ciastem dokładnie owijamy parówki z serem.

Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy średniej szerokości paski. Każdą parówkę zawijamy w plasterek sera i owijamy ciastem.

Krok 3:

Paróweczki z serem w cieście drożdżowym
Parówki przed pieczniem smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.

Parówki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


Tagi:

przystawki