Sposób przygotowania:
Paróweczki z serem w cieście drożdżowymKrok 1:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 kubka ciepłej wody z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na 5 minut.
Do mąki dodajemy oliwę, sól, oregano i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto.
Jeśli jest zbyt zwarte dolewamy odrobinę ciepłej wody.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2:
Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy średniej szerokości paski. Każdą parówkę zawijamy w plasterek sera i owijamy ciastem.
Krok 3:
Parówki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!