aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Bułki orkiszowo-razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne bułeczki z ziarnami, polecam wszystkim do wypróbowania ten przepis. Szybko się robi i są bardzo smaczne.

Bułki orkiszowo-razowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki orkiszowo-razowe

 

Sposób przygotowania:

Bułki orkiszowo-razowe
W miseczce przygotować zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozetrzeć i wymieszać. Do dużej miski wsypać przesiane mąki, wlać letnią wodą, zaczyn, dodać masło i sól. Ciasto wymieszać ręką (najlepiej założyć rękawiczkę jednorazową, bo ciasto się trochę klei). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformować 9 bułeczek, i ułożyć na blaszce posypanej mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut w 190 stopniach.
Bułki orkiszowo-razowe
w misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki
Bułki orkiszowo-razowe
rozpuścić drożdże w letnim mleku i odstawić
Bułki orkiszowo-razowe
dodać wszystkie składniki do mąk i wymieszać
Bułki orkiszowo-razowe
uformować bułeczki i odstawić do wyrośnięcia