akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Razowe bułki ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedne z moich ulubionych! Zdrowe bułeczki z mnóstwem słonecznika w środku jak i na zewnątrz. Polecam!

Razowe bułki ze słonecznikiem

Składniki:

Razowe bułki ze słonecznikiem

Ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 szkl ciepłej wody
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej ( 120 g)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g słonecznika łuskanego

Dodatkowo

  • łuskany słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

Razowe bułki ze słonecznikiem

Ciasto

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do "ruszenia" drożdży.

ETAP 2:

Po tym czasie do drożdży dodać obydwie mąki, sól, cukier, kakao, jogurt naturalny oraz resztę wody. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego ciasta, dodając pod koniec olej i słonecznik.

W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości.

ETAP 3:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i obtoczyć w słoneczniku.

Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Odstawić na 60 minut do napuszenia.

ETAP 4:

Piec w 190 st.C przez ok. 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!