Sposób przygotowania:
Razowe bułki ze słonecznikiemCiasto
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do "ruszenia" drożdży.
ETAP 2:
Po tym czasie do drożdży dodać obydwie mąki, sól, cukier, kakao, jogurt naturalny oraz resztę wody. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego ciasta, dodając pod koniec olej i słonecznik.
W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i obtoczyć w słoneczniku.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Odstawić na 60 minut do napuszenia.
ETAP 4:
Piec w 190 st.C przez ok. 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!