Sposób przygotowania:
Pszenno-razowe bułki z siemieniem lnianymETAP 1:
Drożdże rozpuścić razem z cukrem i łyżką mąki pszennej w połowie ilości mleka. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".
ETAP 2:
Obydwie mąki, sól i siemię lniane wymieszać. Dodać pozostałe mleko, wodę, wyrośnięte drożdże i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. W razie potrzeby, dodać troszkę jeszcze mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Po tym czasie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Następnie posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym.
ETAP 4:
Piec w 190 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i przenieść na kratce w celu przestudzenia. Smacznego!
zbysiowa