kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Razowy makaron w pesto z rukoli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Razowy makaron z mąki żytniej i pszennej podany z treściwym pesto z rukoli, orzechów włoskich i sera.

Razowy makaron w pesto z rukoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowy makaron w pesto z rukoli

 

Sposób przygotowania:

Razowy makaron w pesto z rukoli
Zaczynamy od przygotowania pesto z rukoli. Przygotowujemy składniki: ser kroimy w kostkę, rukolę myjemy i suszymy. W pojemniku do rozdrabniania umieszczamy rukolę i czosnek, dodajemy oliwę i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy orzechy, ser i blend ujemy na jednolitą masę na końcu dodajemy sól, ilości ja dodałam 3 szczypty ale można dodać więcej w zależności jak bardzo słone dania lubimy. Robimy makaron: mąkę pszenną i żytnią przesiewamy, dodajemy otręby żytnie, jajka, oliwę i odrobinę soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, które następnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki żeby „odpoczęło”. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 porcje. Każdą z porcji po kolei rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na cienkie paski. Makaron gotujemy ok. 10 min w lekko osolonej wodzie, następnie zlewamy i po odsączeniu mieszamy w pesto z rukoli. Danie podajemy na ciepło. SMACZNEGO!
Razowy makaron w pesto z rukoli
Rukolę myjemy i suszymy, ser kroimy w kostkę, czosnek obieramy i siekamy.
Razowy makaron w pesto z rukoli
Rukolę i czosnek blendujemy i z oliwą, dodajemy ser, orzechy i blendujemy wszystko na jednolitą masę, doprawiamy solą
Razowy makaron w pesto z rukoli
Ciasto makaronowe rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na paski.
Razowy makaron w pesto z rukoli
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odsączamy i mieszamy z pesto z rukoli.