marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rolada piegus.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Białka ubić,a żółtka utrzeć z cukrem i połączyć,dodać mąkę.Ciasto upiec,przenieść.Ostudzić.Sporządzić masę budyniową,rozsmarować krem.Zwijać

Rolada piegus.

Składniki:

Rolada piegus.

 

  • Na 12 porcji:
  • 20 dag.truskawek,
  • 18 dag cukru,
  • 3 jajka,
  • 10 dag.mąki,
  • 300 ml.mleka,
  • 3 dag.maku,
  • 25 dag.masła,
  • torebka cukru waniliowego,
  • torebka budyniu waniliowego lub truskawkowego.

Sposób przygotowania:

Rolada piegus.
Białka jajek ubić na sztywno,a żółtka utrzeć z cukrem.Połączyć masy ze sobą,zmieszać z mąką.Rozsmarować na blasze przykrytej pergaminem i piec 8 min.w temp.200 st.C.Przenieść na ściereczkę
oprószoną mąką.Ostudzić.Ugotować budyń z mlekiem i cukrem.Do
masy wsypać mak.Mieszając,ostudzić,masło utrzeć na puch,dodając po łyżce budyniu.Z biszkoptu delikatnie usunąć papier.Na cieście rozsmarować krem.Wzdłuż dłuższego boku układać równo truskawki.Zrolować i schłodzić.