kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Roladki schabowe z fasolką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruchutkie, duszone roladki, wypełnione fasolką szparagową i owinięte plasterkiem boczku. Wymagają wprawdzie nieco czasu na powolne duszenie mięsa ale mimo to nie są pracochłonne. Danie typu samograj... wstawiasz i robi się samo :)

Roladki schabowe z fasolką

Składniki:

Roladki schabowe z fasolką

podstawowe

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z fasolką
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plastry (mnie wyszło 10 szt). Każdy kawałek mięsa rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie zrobić dziur.

Każdy kawałek mięsa przyprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem , ostrą papryką granulowanym czosnkiem oraz ziołami: tymiankiem, lubczykiem i majerankiem. Na końcu rozbitego mięsa układamy wszerz 5- 6 fasolek i ściśle zawijamy.

Tak powstała roladę zawijamy w plasterek boczku. Spinamy wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy z wszystkich stron roladki. Podwalamy bulionem i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem około godziny.

W tym czasie sprawdzamy raz po raz ilość płynu. Jeśli za bardzo wyparuje podlewamy wodą. Po godzinie mięso wyciągamy z rondla. Łyżkę mąki rozprowadzamy w ½ szklanki wody.

Wlewamy prze sitko do sosu i mieszamy aż zgęstnieje. Roladki podajemy z sosem w towarzystwie ziemniaków lub klusek.  

Tagi:

mięso danie