Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 761]

Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi są pyszne, a zarazem proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie, bo znikają niewiarygodnie szybko!

Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)

Składniki:

Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)

Ciasto:

Farsz:

  • około 500g pasztetu

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)
W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Wszystko razem połączyć, a następnie wymieszać z olejem i jajkiem. Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając ciepłe mleko. (Ciasto ma być elastyczne.)

Ciasto oprószyć mąką, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h.

Po wyrośnięciu należy ponownie je wyrobić i podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na grubość kilku milimetrów i za pomocą szklanki - powycinać kółka. Na każdym okręgu umieścić odrobinę pasztetu. Wszystkie pierogi złożyć na pół i mocno skleić - dociskając palcami lub za pomocą widelca.

Pierożki powinno smażyć się partiami na rozgrzanym oleju - do momentu, aż uzyskają rumiany kolor.

Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Tagi:

pierogi dania