Sposób przygotowania:
Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)
W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Wszystko razem połączyć, a następnie wymieszać z olejem i jajkiem. Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając ciepłe mleko. (Ciasto ma być elastyczne.)
Ciasto oprószyć mąką, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h.
Po wyrośnięciu należy ponownie je wyrobić i podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na grubość kilku milimetrów i za pomocą szklanki - powycinać kółka. Na każdym okręgu umieścić odrobinę pasztetu. Wszystkie pierogi złożyć na pół i mocno skleić - dociskając palcami lub za pomocą widelca.
Pierożki powinno smażyć się partiami na rozgrzanym oleju - do momentu, aż uzyskają rumiany kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Ciasto oprószyć mąką, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h.
Po wyrośnięciu należy ponownie je wyrobić i podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na grubość kilku milimetrów i za pomocą szklanki - powycinać kółka. Na każdym okręgu umieścić odrobinę pasztetu. Wszystkie pierogi złożyć na pół i mocno skleić - dociskając palcami lub za pomocą widelca.
Pierożki powinno smażyć się partiami na rozgrzanym oleju - do momentu, aż uzyskają rumiany kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
SylaUla
Di bloguje