SUPERPRZEPIS

Ruskie pampuchy z dynią

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Ruskie pampuchy z dynią Więcej zdjęć (3)

Pampuchy są mięciutkie z delikatnie wyczuwalną nutą dyni. Mają piękny, żółty kolor dzięki pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich.

Składniki:

Ruskie pampuchy z dynią

CIASTO:

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Ruskie pampuchy z dynią

ETAP 1:

Ruskie pampuchy z dynią
Do przesianej mąki dodać dynię z jajkiem, mleko, zaczyn i przyprawy.

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Ruskie pampuchy z dynią
Ziemniaki połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 3:

Ruskie pampuchy z dynią
Żeby wszystkie pampuchy były równe pociąć ciasto na 16części.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Jeżeli będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką.

ETAP 4:

Ruskie pampuchy z dynią
Porcję nadzienia zamykać w dyniowym cieście.

Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe do gotowania.

ETAP 5:

Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10 min.

Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :)
Jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość tłuczonych ziemniaków to należy zmniejszyć ilość mąki do 3 szklanek.
Smacznego :)

Tagi:

dynia