Agus84

Agus84

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Bułki na parze z musem dyniowo-cynamonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest to danie,dzięki któremu moje dzieci polubiły dynie. Lubią go zarówno dorośli jak i dzieci.W różnych regionach Polski,bułki te mają inną nazwę jak: PAMPUCHY,PARUCHY, BUCHTY,BUŁKI/KLUSKI NA PARZE,PAROWAŃCE,PYZY WIELKOPOLSKIE.

Bułki na parze z musem dyniowo-cynamonowym

Składniki:

Bułki na parze z musem dyniowo-cynamonowym

 

  • Składniki na mus:
  • 1x Dynia kostka Hortex
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanka wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki na parze z musem dyniowo-cynamonowym
Wykonanie: Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy jajka, cukier, sól i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Do tego rodzaju ciasta drożdżowego nie daje tłuszczu ,żeby nie go zbytnio nie obciążać. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy ciasto pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 40 min. Po wyrośnięciu wyjmujemy na stolnice rozwałkowujemy i wykrawamy bułeczki. Pozostawiamy jeszcze chwile w celu wyrośnięcia na Ok 15-20 minut. Szeroki garnek napełniamy woda ok 3/4 pojemności. Na wierzchu przykrywamy bawełnianą ściereczką ( ja mam taką w kształcie koła uciętą na potrzeby tego właśnie ciasta) i ściśle ją obwiązujemy gumeczką., tak, żeby powstała mocno naciągnięta powierzchnia, na której układa się bułki. Gdy woda zacznie się gotować, układamy na ściereczce bułeczki, przykrywamy drugim garnkiem i parujemy bułki 4 minut( w zależności od wielkości bułeczek) W wodzie dusimy do miękkości dynię i dodajemy cukier i cynamon. Po kilku minutach gotowania zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Tak przygotowany mus serwujemy ciepły wraz z bułeczkami posypanymi cukrem pudrem.