justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Dyniowa z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna jesienna zupa z dyni...,

Dyniowa z lanymi kluskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa z lanymi kluskami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa z lanymi kluskami
Dynię należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Należy przełożyć ją do garnka i zalać wodą, tak aby się przykryła. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną dynię odcedzamy zostawiając nieco wody na dnie garnka. Rozdrabniamy ją widelcem, lub w blenderze. Osobiście wolę widelcem, ponieważ czuć kawałeczki dyni. Jajka rozbijamy z mąką, tak aby powstało ciasto bez grudek. Nieco gęstsze od ciasta na naleśniki.Robimy kluski lane. masę wylewamy strumieniem na gotujące się mleko osłodzone dwiema łyżkami cukru. Energicznie mieszamy widelcem, aż powstaną widoczne kluseczki. Do mleka z kluskami lanymi należy przełożyć dynię i wymieszać. Doprawiamy cukrem lub solą.
Dyniowa z lanymi kluskami
Etap 1 dynię kroimy w kawałki i gotujemy do miekkości
Dyniowa z lanymi kluskami
Etap 2 gotową dynię rozdrabniamy widelcem
Dyniowa z lanymi kluskami
Etap 3 robimy ciasto nalane kluski,,,,,,
Dyniowa z lanymi kluskami
Etap 4 do gotującego mleka wlewamy ciasto na kluseczki

Tagi:

jajko dynia jajka