jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Ryż makaronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały dodatek do zupy pomidorowej, jarzynowej czy rosołu.

Ryż makaronowy

Składniki:

Ryż makaronowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż makaronowy
Jajka rozkłócić, wlać do mąki. Ciasto wyrabiać rękami przez około 5 minut, do momentu aż ciasto będzie zwarte. Ciasto podzielić na porcje, formować wałeczki (grubości palca), odstawić je do przesuszenia ( na około 20-30 minut). Po tym czasie wałeczki posiekać na drobne kawałeczki (wielkości ziarnka ryżu) i całkiem wysuszyć. Możemy to zrobić w piekarniku, co skróci czas oczekiwania. Makaron przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Przed podaniem gotować w osolonej wodzie, przez około 5 minut.

Tagi:

jajko jajka