Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ryż z mięsem i czarnuszką na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ryż z mięsem i czarnuszką bardzo ładnie się prezentuje, podany w tym zestawie zawsze szybko znika i jest chwalony

Ryż z mięsem i czarnuszką na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z mięsem i czarnuszką na ostro

 

  • 100 g ryżu
  • 200 g mięsa mielonego np. z łopatki
  • Olej do smażenia
  • ½ cebuli białej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka sosu tajskiego ostrego
  • Szczypiorek do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż z mięsem i czarnuszką na ostro
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy mięso i całość podduszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Dodajemy czarnuszkę i doprawiamy do smaku. Mieszamy, przekładamy na talerzyki. Szczypior siekamy. Ryż polewamy sosem tajskim i posypujemy szczypiorkiem.
Ryż z mięsem i czarnuszką na ostro
Etap 1 na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę
Ryż z mięsem i czarnuszką na ostro
Etap 2 następnie dodajemy mięso i podsmażamy
Ryż z mięsem i czarnuszką na ostro
Etap 3 dodajemy ugotowany ryż i dodajemy czarnuszkę
Ryż z mięsem i czarnuszką na ostro
Etap 4 nakładamy porcję na talerzyk i dodajemy sos

Tagi:

ryż mięso sosy