Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gołąbki w panierce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takich gołąbków jeszcze nie jedliście, koniecznie musicie posmakować. Kotlety mielone w liściu kapusty, to jest to czego szukacie na danie świąteczne.

Gołąbki w panierce

Składniki:

Gołąbki w panierce

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 10 liści kapusty włoskiej
  • 1 torebka ryżu ugotowanego
  • 3 całe jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Gołąbki w panierce

I

Gołąbki w panierce

1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jedno jajka całe, wsypuję sól, paprykę ostrą, majeranek, dodaję ugotowany ryż, wyrabiam masę mięsną.

II

Gołąbki w panierce

2. Kapustę obgotowuję w wodzie, następnie dzielę na liście. Z każdego liścia usuwam twarde części.
3. Na każdym liściu kapusty, układam cienko mięso, tworząc prostokąt z mięsa.

III

Gołąbki w panierce

4. Kapustę zawijam, przyciskając ręką, tak żeby powstał nam cienki kształt prostokąta.
5. Kotlety panieruję w roztrzepanymi widelcem jajkach, następnie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

IV

6. Kotlety gotowe, podaję z sałatką i ziemniakami.
7. Smacznego.