agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Sałatka kwiatowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna wiosenna sałatka z kwiatkami i lekkimi warzywami

Sałatka kwiatowa

Składniki:

Sałatka kwiatowa

 

  • ogórek 1 sztuka
  • seler naciowy 1 sztuka
  • rzodkiewka 6 sztuk
  • sałata lodowa 0,5 sztuki
  • rukola 0,5 sztuki
  • botwinka 1 pęczek\koper świeży 0,5 pęczka
  • jadalne kwiaty- stokrotki 10 sztuk
  • parmezan 10 dkg
  • pomidor 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • cytryna - sok 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

 

Sposób przygotowania:

Sałatka kwiatowa
Przygotować niezbędne składniki na sałatkę. Wszystkie warzywa umyćdokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć warzywa na ręcznikach papierowych. Ogórek obieramy i kroimy w grubszą kostkę, seler naciowy siekamy na półplasterki, rzodkiewkę kroimy w plasterki, sałatę lodową i rukolę rwiemy na kawałki, botwinkę kroimy drobno, pomidor kroimy w ćwiartki, kwiatki dodajemy w całości, parmezan ścieramy na tarce o grubych otworach i posypujemy warzywa. Oliwę i sok z cytryny oraz sól i pieprz mieszamy w kubeczku i polewamy sałatkę, mieszamy i serwujemy.

Tagi:

sałata