Pojemsobie

Pojemsobie

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Sałatka śledziowa mamy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatka śledziowa nie wymaga solenia.Podawać krojąc porcje z góry na doł i mieszać porcje indywidualnie na talerzu .

Sałatka śledziowa mamy

Składniki:

Sałatka śledziowa mamy

 

  • 30 dkg platow śledziowych matias
  • 1cebula
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 2 ziemniaki w mundurkach
  • 2 jaja
  • majonez
  • natka pietruszki do dekoracji.
  • 1 mały pomidor do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa mamy
Przygotować miskeę porcelanową lub szklaną.Na dno włożyć łyżkę majonezu i rozsmarować. Matyjasy pokroić paski na grubość około 1 cm.Włożyć na dno półmiska. Zetrzeć ogórki kiszone na tarce na grube wiórka,lekko odcisnąć, położyć na śledziach. Pokroić cebule w kostkę i posypać na ogórki. Zetrzeć uprzednio ugotowaną i ostudzoną marchewkę i położyć na cebulę lekko uklepać. Posmarować z wierzchu położoną marchewkę majonezem.Zetrzeć na tarce na grube wióry obrane ze skóry ugotowane ziemniaki. Lekko docisnąć, posmarować cienko majonezem.Zszatkować tak samo ugotowane i obrane jajka na twardo. Posypać na ziemniaki.Delikatnie posmarować majonezem.Udekorować natką pietruszki i pokrojonym na ćwiartki pomidorem. Sałatka nie wymaga solenia.Podawać krojąc porcje z góry na doł i mieszać porcje indywidualnie na talerzu .