aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sałatka z blanszowanymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja babcia na Święta zawsze robiła taką sałatkę. Ja dodatkowo zaostrzyłam jej smak poprzez dodanie pora.

Sałatka z blanszowanymi pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z blanszowanymi pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z blanszowanymi pieczarkami
Pieczarki obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy je wodą, tak żeby całe były przykryte. Wodę solimy i zagotowujemy. Gotujemy pieczarki przez 5 minut. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Por myjemy i drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Dodajemy do niego odsączoną z zalewy kukurydzę. Ostygnięte pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do miski z porem i kukurydzą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy sałatkę. Jajka gotujemy na twardo. Ostygnięte obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do miski z sałatką i delikatnie mieszamy, żeby jajka nie rozpadły się. Sałatka jest już gotowa do podania.
Sałatka z blanszowanymi pieczarkami
Obrane pieczarki chwilę gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy.
Sałatka z blanszowanymi pieczarkami
Por drobno kroimy, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę.
Sałatka z blanszowanymi pieczarkami
Ostygnięte pieczarki kroimy w kosteczkę. Do dajemy je do miski, dorzucamy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Sałatka z blanszowanymi pieczarkami
Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka. Lekko mieszamy sałatkę.

Tagi:

jajko jajka