Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka z pieczarkami, porem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna, wegetariańska sałatka z ryżem, pieczarkami i warzywami. Aby była lżejsza, majonez można wymieszać pół na pół z jogurtem.

Sałatka z pieczarkami, porem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z pieczarkami, porem i ryżem

 

  • pieczarki 250 gram
  • ryż 100 gram
  • por 1/2 szt
  • ogórki kiszone 4 szt
  • kukurydza w puszce 1 puszka
  • majonez 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • jaja na twardo 3 szt

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczarkami, porem i ryżem
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 5 minut, przecedzamy, a gdy przestygną, kroimy w kostkę.

Pora kroimy w plasterki. Ryż gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do miski. Kroimy w kostkę jajka oraz ogórki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Łączymy wszystkie składniki. Przyprawiamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy.
Sałatka z pieczarkami, porem i ryżem
Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie i kroimy.
Sałatka z pieczarkami, porem i ryżem
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Sałatka z pieczarkami, porem i ryżem
Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników
Sałatka z pieczarkami, porem i ryżem
Mieszamy składniki, przyprawiamy i dodajemy majonez