Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym Di

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepyszny na wpół zamrożony deser, który smakuje rewelacyjnie. Przepis autorski, który polecam do wypróbowania.

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym Di

Składniki:

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym Di

 

  • 400g śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 40g pokruszonych bez
  • 100g ananasa
  • 60-80g kruchych ciastek

Sos malinowy:

Sposób przygotowania:

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym Di

Masa:

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym Di
Masa jest na bazie ubitej śmietany. Już wygląda smakowicie.

Śmietankę z dodatkiem cukru ubić na sztywno. Dodać wcześniej pokruszone bezy i świeżego ananasa pokrojonego w kostkę. Całość delikatnie i dokładnie wymieszać.

Forma:

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym Di
Pamiętajmy, ze deser będzie wyjmowany "do góry nogami".

Forma powinna być wyłożona folią spożywczą. Na dno wyłożyć odrobinę sosu malinowego.

Cłodzenie i ciastka:

Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym Di
Można użyć dowolnych ciastek, np. kruchych, herbatników itp.

Masę przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą. Schłodzić w zamrażarce przez około 2-3 godziny. Po 1 godzinie mrożenie na deser wyłożyć pokruszone ciastka. Lekko je powpychać w masę. Przed spożyciem deser powinien przebywać 10-15 minut w temperaturze pokojowej.

Sos malinowy:

Sos malinowy należy wykonać przed przygotowaniem deseru. Są na to dwa sposoby:
1. Maliny, cukier, sok z cytryny zmiksować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
2. Maliny, cukier, sok z cytryny gotować aż owoce zmiękną i kolejno całość przetrzeć przez sito.


Tagi:

beza bezy