Sposób przygotowania:
Semifreddo - lodowe ciasto
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Spód ciasta: zmielić dokładnie 250 gramów obranych migdałów. Wymieszać z 150 gramami cukru pudru i ubitymi białkami jajek. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą między przezroczystą folią na wielkość średnicy tortownicy (około 24 cm średnicy). W rozgrzanym piekarniku upiec , po koli trzy spody (10-15 minut). Po upieczeniu schłodzić spody. - Krem: Podzielić 3 jajka na żółtka i białka. Białka ubić na sztywno. Masło, żółtka, cukier puder (60 gramów) wymieszać. Na koniec wmieszać po łyżce pianę z białek. Jeżeli jajka będą za zimne, krem może się zważyć. Można go uratować, roztrzepując w ciepłej kąpieli, aż stanie się gładki. - Zaparzyć kawę. Wymieszać koniak z 2 filiżankami kawy. - Nasączyć pierwszy ze spodów częścią mieszanki kawy z koniakiem. - Na spodzie rozsmarować 1/2 kremu. Zetrzeć 50 g czekolady i połową posypać krem, następnie na krem wysypać mieszankę owocową Hortex. Ułożyć następnie na czekoladzie drugi spód, nasączyć resztą mieszanki kawy z koniakiem, posmarować kremem, posypać czekoladą i kolejną warstwą owoców. - Całość można posypać wcześniej przygotowanymi wiórkami z czekolady. Ciasto przykryć i pozostawić w lodówce na około 2,5 godziny lub wstawić do zamrażalnika na około 1,5h. Podawać mocno zmrożony.