Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Serniczki z porzeczkami i agrestem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki deser idealny na ciepłe dni- serniczki na zimno z dodatkiem agrestu i porzeczek. Zachwycą dzieci i dorosłych.

Serniczki z porzeczkami i agrestem

Składniki:

Serniczki z porzeczkami i agrestem

 

  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie 4 opakowania po 100 g)
  • 250 g agrestu
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 3 galaretki agrestowe
  • 2,5 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Serniczki z porzeczkami i agrestem

Przygotowanie galaretki i agrestu:

Serniczki z porzeczkami i agrestem
Agrest zalany galaretką przed stężeniem.

Jedną z galaretek rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Wystudzić, zimną przelać po równo do czterech-pięciu szerokich szklanek. Dorzucić po równo agrestu i odłożyć do lodówki do stężenia.

Przygotowanie masy:

Serniczki z porzeczkami i agrestem
Serki homogenizowane wymieszane z porzeczkami i galaretką

W czasie gdy tężeje galaretka z agrestem rozpuścić pozostałe dwie galaretki w 1,5 szklanki wrzątku. Odłożyć je do wystudzenia. Porzeczki obrać z gałązek i wrzucić do miski. Dodać serki, delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając wlewać partiami tężejącą galaretkę.

Kończenie deseru:

Serniczki z porzeczkami i agrestem
Gotowe serniczki na zimno należy schłodzić w lodówce

Masę wyłożyć na stężałą galaretkę z agrestem. Odłożyć do lodówki, aż całkowicie stężeje.

Smacznego!