marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sernik na herbatnikach z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serniki na zimno lub pieczone są dobrym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorki nie tylko dla dzieci. Dorośli lubią dodawać od siebie nawet procentowe składniki jak adwokat.

Sernik na herbatnikach z bakaliami

Składniki:

Sernik na herbatnikach z bakaliami

 

  • 1 wiaderko twarogu pełnotłustego,
  • 2 opakowania herbatników szkolnych lub owsianych"Digestive",
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 35 dag. rodzynek,
  • 35 dag. płatków migdałowych,
  • 25 dag. smażonej skórki pomarańczowej,
  • tłuszcz do formy.

 

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach z bakaliami
Herbatniki połamać i wypełnić nimi natłuszczone dno tortownicy.Twaróg wyłożyć do miski i wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym oraz bakaliami i skórką pomarańczową smażoną. Wyłożyć masę serową do tortownicy na spodzie herbatnikowym. Nagrzać piekarnik do 180 st. C, wstawić tortownicę na kratkę w środkowym szczeblu. Piec z ok. 30 min. Wyjąć, wystudzić. Można zalać sernik lekko stężałą galaretką zrobioną wg. przepisu na odwrocie i wstawić na 40 min. do lodówki. Po stężeniu galaretkowej warstwy wyjąć tortownicę z sernikiem i pokroić. Podawać na talerzykach deserowych.

Tagi:

ciasto sernik