kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sernik pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten sernik jest bardzo pyszny. Polecam do filiżanki aromatycznej kawy. Sernik jest pieczony na herbatnikach.

Sernik pieczony Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik pieczony

 

  • 0,5 kg zmielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń w proszku na 0,5 l
  • herbatniki do wyłożenia blaszki
  • tortownicy o średnicy 24 cm

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia ( samo dno ) i herbatnikami. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wkładamy twaróg, cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, cukier waniliowy. Mieszamy.
Dokładamy odsączone z wody rodzynki wymieszane z mąką. Dokładnie mieszamy z ciastem.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy i przekładamy do blaszki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 80 - 90 minut.
Sernik pieczony
Herbatniki przekładamy do przygotowanej blaszki.
Sernik pieczony
Składniki na sernik przekładamy do miski.
Sernik pieczony
Sparzone rodzynki dodajemy do przygotowanego ciasta.
Sernik pieczony
Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywno.
Sernik pieczony
Ubite białka dodajemy do ciasta i mieszamy.

Tagi:

ciasto sernik