Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Babka majonezowa z chia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna babka z dodatkiem ziaren chia. Była ona w całości przeznaczona do poczęstowania, stąd brak przekroju. Wiem jednak, że bardzo wszystkim smakowała.

Babka majonezowa z chia

Składniki:

Babka majonezowa z chia

 

  • 4 jajka wiejskie
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 1/2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ziaren z chia

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa z chia

1.

Babka majonezowa z chia
Wbicie do naczynia całych jajek, dosypanie cukru

Wbić do naczynia całe jajka i dosypać cukier, zmiksować.

2.

Babka majonezowa z chia
Dosypanie mąki pszennej oraz mąki ziemniaczanej

Dosypać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować.

3.

Babka majonezowa z chia
Wsypanie proszku do pieczenia i zmiksowanie

Wsypać proszek do pieczenia, cały czas miksować.

4.

Babka majonezowa z chia
Dodanie majonezu i ponowne zmiksowanie składników

Dodać majonez, miksując ponownie.

5.

Babka majonezowa z chia
Dosypanie ziaren chia i ponownie zmiksowanie

Na końcu wsypać ziarna chia i zmiksować mikserem.

6.

Babka majonezowa z chia

Ciasto przełożyć do foremki ( u mnie aluminiowa, ponieważ ciasto było do poczęstowania ).

7.

Babka majonezowa z chia

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec przez 40 - 45 minut.

8.

Babka majonezowa z chia

Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

9.

Babka majonezowa z chia

Smacznego !


Tagi:

ciasto babka