SUPERPRZEPIS

Jaglany sernik z daktylami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Jaglany sernik z daktylami Więcej zdjęć (3)

Sernik pieczony z kaszą jaglaną, która jest praktycznie nie wyczuwalna i trudno się domyślić jej obecności. Sernik jest wilgotny, w miarę lekki, a dodatkowa słodycz pochodzi z daktyli.

Składniki:

Jaglany sernik z daktylami

SPÓD KULECZKI:

MASA SERNIKOWA:

POLEWA:

Sposób przygotowania:

Jaglany sernik z daktylami

ETAP 1:

Jaglany sernik z daktylami
Z masy daktylowej formować małe kuleczki i układać na dno formy.

Daktyle przeznaczone na spód i na polewę zalać wrzątkiem w osobnych miseczkach, tak aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Odstawić do wystudzenia.

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Gotować na małym ogniu przez około 10-15min. Powinna być bardzo miękka.

Daktyle na kuleczki odsączyć z wody. Zmiksować razem z miodem i kakao na gładką masę. Wsypać płatki owsiane (użyłam błyskawicznych) i połączyć. W dłoniach formować małe kuleczki o średnicy około 1cm. Ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 20cm.

ETAP 2:

Jaglany sernik z daktylami
Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać żółtka.

Do przestudzonej kaszy dodać żółtka i zmiksować blenderem.

ETAP 3:

Jaglany sernik z daktylami
Kaszę zmiksować blenderem z twarogiem, cukrem i mąką.

Kaszę połączyć z cukrami, mąką ziemniaczaną i serem. Zrobiłam to za pomocą blendera. Na końcu delikatnie wmieszać ubite z solą białka. Masę sernikową wylać równomiernie na ułożone kuleczki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C i zaraz po wstawieniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C.

ETAP 4:

Jaglany sernik z daktylami
Daktyle rozdrobnić razem z jogurtem naturalnym.

W czasie kiedy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Odsączyć daktyle z wody i zmiksować razem z jogurtem w rozdrabniaczu. Po 50minutach pieczenia rozsmarować polewę na serniku i piec jeszcze przez 10min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później przenieść do lodówki bez formy. Smacznego :)


Tagi:

ciasta sernik