reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tort malinowy cztery smaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Cztery smaki bo to mój składak:) A że nie wymyśliłam żadnej innej nazwy to jest taki a nie inny;D Jest mak, kokos, ser i najważniejszy maliny.

Tort malinowy cztery smaki

Składniki:

Tort malinowy cztery smaki

 

  • Biszkopt Makowy:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 40g suchego maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt kokosowy
  • 3 jaja
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 40g wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Mus malinowy
  • 1/2 l malin w syropie lub 300g mrożonych
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 budyń malinowy + 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Tort malinowy cztery smaki

biszkopty

Tort malinowy 4 smaki
te biszkopty zawsze sie udają trzeba jednak przestrzegać kolejności i długości przygotowania

Oba biszkopty przygotowujemy i pieczemy tak samo:

Dokładnie oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy stopniowo po łyżce cukru, ucieramy aż cukier się rozpuści.

Następnie zmniejszamy obroty robota do minimum, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy do połączenia.

Robota odstawiamy.

Teraz dodajemy przesiana mąkę z proszkiem kokos lub mak i delikatnie ale dokładnie mieszamy szpatułką

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Oba blaty studzimy, najlepiej w blaszce.

masa serowa

Tort malinowy 4 smaki
masło ucieramy na puch, tylko wtedy ładnie połączy się z serem

Masa serowa

Ucieramy masło, tak długo aż zrobi się puszyte i nieco jaśniejsze.

Dodajemy do niego stopniowo cukier i ser.

Żelatynę wsypujemy do mleka i odstawiamy do napęcznienia, potem podgrzewamy do rozpuszczenia

Czekoladę łamiemy na kosteczkę i rozpuszczamy nad parą, łączymy z mlekiem.

Do czekolady dodajemy dwie łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i dopiero teraz wlewamy do masy

Całość mieszamy i dzielimy na dwie części.

Połowę masy wylewamy na blat makowy, przykrywamy biszkoptem kokosowym, lekko dociskamy i wykładamy resztę masy serowej.

Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy mus malinowy.

mus malinowy

Tort malinowy 4 smaki
maliny można przetrzeć przez sito, wtedy pozbędziemy się pestek

Mus malinowy

Jeżeli użyjecie malin mrożonych to:

300 g- 400g malin zalewamy 0,5 l wody,dodajemy 2-3 łyżki cukru i gotujemy 2-3 minuty

Można od razu rozrobić budyń z wodą i zagotować go z malinami, potem dodać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia lub zrobić tak jak ja;)

Budyń rozrabiamy w 1/2 szklance wody i zagotowujemy- mieszamy przez cały czas, ale i tak zrobi nam sie za przeproszenie glut :) który przekładamy do malin w syropie i miksujemy na gładko.

Maliny podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i dodajemy galaretkę- mieszamy do rozpuszczenia

W obu wersjach mus studzimy i gdy zaczyna tężeć wylewamy na ciasto.

Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia musu.