Sposób przygotowania:
Tort malinowy cztery smakibiszkopty
Oba biszkopty przygotowujemy i pieczemy tak samo:
Dokładnie oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy stopniowo po łyżce cukru, ucieramy aż cukier się rozpuści.
Następnie zmniejszamy obroty robota do minimum, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy do połączenia.
Robota odstawiamy.
Teraz dodajemy przesiana mąkę z proszkiem kokos lub mak i delikatnie ale dokładnie mieszamy szpatułką
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Oba blaty studzimy, najlepiej w blaszce.
masa serowa
Masa serowa
Ucieramy masło, tak długo aż zrobi się puszyte i nieco jaśniejsze.
Dodajemy do niego stopniowo cukier i ser.
Żelatynę wsypujemy do mleka i odstawiamy do napęcznienia, potem podgrzewamy do rozpuszczenia
Czekoladę łamiemy na kosteczkę i rozpuszczamy nad parą, łączymy z mlekiem.
Do czekolady dodajemy dwie łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i dopiero teraz wlewamy do masy
Całość mieszamy i dzielimy na dwie części.
Połowę masy wylewamy na blat makowy, przykrywamy biszkoptem kokosowym, lekko dociskamy i wykładamy resztę masy serowej.
Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy mus malinowy.
mus malinowy
Mus malinowy
Jeżeli użyjecie malin mrożonych to:
300 g- 400g malin zalewamy 0,5 l wody,dodajemy 2-3 łyżki cukru i gotujemy 2-3 minuty
Można od razu rozrobić budyń z wodą i zagotować go z malinami, potem dodać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia lub zrobić tak jak ja;)
Budyń rozrabiamy w 1/2 szklance wody i zagotowujemy- mieszamy przez cały czas, ale i tak zrobi nam sie za przeproszenie glut :) który przekładamy do malin w syropie i miksujemy na gładko.
Maliny podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i dodajemy galaretkę- mieszamy do rozpuszczenia
W obu wersjach mus studzimy i gdy zaczyna tężeć wylewamy na ciasto.
Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia musu.