dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik z polewą z zapieczonego kogla-mogla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Puszysty, lekki sernik pieczony na kruchym spodzie. Ma bardzo nietypową polewę mojego pomysłu, jest nią zapieczony kogel- mogel. Idealny na Wielkanocny stół.

Sernik z polewą z zapieczonego kogla-mogla

Składniki:

Sernik z polewą z zapieczonego kogla-mogla

 

  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

 

  • Masa serowa:
  • 1/2 kg sera białego mielonego (wiaderkowego)
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii

 

  • Polewa z kogla-mogla:
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z polewą z zapieczonego kogla-mogla
Ciasto: Do mąki dodajemy masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Masa serowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ze środka wanilii zeskrobujemy ziarenka do sera. Resztę wanilii dodajemy do mleka, mocno podgrzewamy w rondelku, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do sera dodajemy żółtka, cukier, proszek budyniowy, miksujemy. Wlewamy mleko, jeszcze raz krótko miksujemy. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę serową wylewamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, pieczemy ok. 70 minut. Polewa z kogla-mogla: Do żółtek dodajemy cukier, ubijamy do białości, wylewamy na upieczony, gorący sernik. Ponownie wstawiamy do piekarnika, odkręcamy temperaturę do 180°C. Pieczemy jeszcze ok. 4-5 minut. Zostawiamy do ostudzenia.