Sposób przygotowania:
Sernik z polewą z zapieczonego kogla-mogla
Ciasto: Do mąki dodajemy masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy ok. 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Masa serowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ze środka wanilii zeskrobujemy ziarenka do sera. Resztę wanilii dodajemy do mleka, mocno podgrzewamy w rondelku, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do sera dodajemy żółtka, cukier, proszek budyniowy, miksujemy. Wlewamy mleko, jeszcze raz krótko miksujemy. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę serową wylewamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, pieczemy ok. 70 minut. Polewa z kogla-mogla: Do żółtek dodajemy cukier, ubijamy do białości, wylewamy na upieczony, gorący sernik. Ponownie wstawiamy do piekarnika, odkręcamy temperaturę do 180°C. Pieczemy jeszcze ok. 4-5 minut. Zostawiamy do ostudzenia.