Sposób przygotowania:
Sernik cappuccino z ananasem i galaretką
Spód: Masło roztopić i lekko ostudzić. Do blendera wsypać ciastka i masło, zmiksować aż będzie przypominać mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlepić dno miasteczkowym spodem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Ser zmielić trzy krotnie. W misce utrzeć cukier z jajkami. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. W kolejnym kroku dodać cappuccino i dobrze wymieszać. Po łyżce dodawać ser i za każdym razem mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać śmietanę i mleko. Wymieszać. Ważne jest aby nie mieszać zbyt długo aby nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza do masy serowej. Na spód miasteczkowy wylać masę serową. Wyrównać. Tortownicę wstawić do blaszki wypełnionej do wysokości 1-2 cm wrzącą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec przez 20 minut a nastąpienie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kolejne 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wierzch: Na zimny sernik wyłożyć ananasa pokrojonego w kostkę. Zalać tężejąca galaretką i zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego!
karola25