czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Klasyczna babka waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka piaskowa to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu, a do tego każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem :)

Klasyczna babka waniliowa

Składniki:

Klasyczna babka waniliowa

 

Sposób przygotowania:

Klasyczna babka waniliowa
Oddzielić białka od żółtek, białka do miski, żółtka do salaterki. Białka ubić mikserem z solą i cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z żółtkami i nasionkami wanilii, dodać mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej keksówki (10x23cm).

Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Tagi:

ciasto babka