Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny, rozpływający się w ustach, niezwykle delikatny sernik z serka waniliowego na półkruchym kakaowym cieście, z kokosową kruszonką...

Sernik z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z kokosem

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki palmy
  • 5 białek
  • Kokosowa kruszonka:
  • 1/3 kostki palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Sernik z kokosem
Ciasto: Palmę przełożyć do miski, dodać do niej pozostałe składniki. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, włożyć go do woreczka i odłożyć na dwie godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na dnie dużej foremki. Masa serowa: Palmę roztopić i przestudzić. Serek przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, budyń w proszku, żółtka i palmę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy serowej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę rozłożyć na cieście w blaszce. Kokosowa kruszonka: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Zagnieść i rozkruszyć. Kruszonkę rozłożyć na serowej masie. Sernik piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony sernik dobrze ostudzić. Można go dodatkowo polukrować.
Sernik z kokosem
Kakaowe ciasto włożone do woreczka foliowego.
Sernik z kokosem
Zamrożone ciasto starte na tarce i rozłożone w foremce.
Sernik z kokosem
Serowa masa rozłożona na kakaowym cieście.
Sernik z kokosem
Kokosowa kruszonka rozłożona na serowej masie.