krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Sernik z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjny sernik z rosą kokosową, idealny na wszelkie święta a w szczególności na Wielkanoc. Powinien zagościć w każdym domu.

Sernik z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z kokosem

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg sera do serników
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 kostk imasła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 garść rodzynek

 

  • Beza kokosowa:

 

  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • szczypta soli

 

  • Na spód:
  • 2 opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik z kokosem
Na spód blaszki wykładamy 2 paczki herbatników. Następnie przygotowujemy masę serową czyli miksujemy ze sobą masło, jajka, żóltka i cukier i wylewamy je na blaszkę do pieczenia wyłożoną herbatnikami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Sernik powinien się piec przez około godzinę. Na ok kwadrans przed końcem pieczenia trzeba wyłożyć na niego bezę kokosową którą wykonuje sie w nastepujący sposób: ubijamy białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier i na sam koniec mieszamy delikatnie z wiórkami kokosowymi.
Sernik z kokosem
Białka ubijamy i łączymy z kokosem
Sernik z kokosem
Spód z herbatników
Sernik z kokosem
Wylewamy mase serową
Sernik z kokosem
Dodajemy rodzynki