Sine kluski

kgoszcz offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 60
Sine kluski
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Kluseczki sine ziemniaczane z dawnych lat


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Sine kluski - SKŁADNIKI:

  • 6 większych ziemniaków
  • ćwierc cebuli
  • mąka
  • olej
  • sól

Sine kluski - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Ziemniaki odciskamy z wody (wode do miseczki). Można to zrobić przez sitko, gazę itp (można też użyć czystej pieluszki tetrowej :) oczywiście juz nie potrzebnej). Ostrożnie wylewamy wodę z miseczki i z dna zbieramy osad-skrobię. Mieszamy ziemniaki, skrobie i mąkę, tak żeby masa był dość zbita. Wode zagotowujemy z solą w sporym garnku. Cebulkę kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Potrzebna będzie duża pokrywka do garnka. Na pokrywce kładziemy masę ziemniaczaną(sposób mojej babci) i łyżką oddzielamy kawałki tak żeby powstawały kluseczki i wrzucamy je do wrzątku. Gotujemy dość często mieszjąc.
Ugotowane kluseczki odcedzamy i wrzucamy na patelnię z cebulką. Chwilę smażymy.
Najlepsze podane na ciepło.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sine kluski  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Lniane naleśniki z pomidorami Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką
Cydrowe naleśniki z prażonymi jabłkami Makaron z dynią i pieczarkami Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami
Kakaowe racuszki z jagodami Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami
Pierogi z farszem z kaczki Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą Rosół orientalny z kurczaka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane