Sposób przygotowania:
Zrazy w sosie pieczarkowymI
1. Krojone w plastry mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, aby stało się cieńsze. Następnie dopraw solą i pieprzem, a każdy plaster delikatnie posmaruj musztardą.
II
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę. Gdy cebula zacznie się klarować, dodaj pokrojone pieczarki. Smaż przez około 10 minut, aż pieczarki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
III
3. Na każdy plaster mięsa nałóż łyżkę grzybowego farszu i zwijaj w roladki. Następnie obtocz roladki w mące.
4. Na rozgrzanym oleju smaż roladki z obu stron, aż staną się złociste. Po usmażeniu wyjmij je z patelni i odłóż na bok.
IV
5. Do pozostałych grzybów na patelni dodaj śmietanę. Rozrabiaj mąkę w niewielkiej ilości wody i dodaj do sosu, mieszając, aby zagęścić go. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje i uzyska jednolitą konsystencję.
6. Gdy sos jest gotowy, wrzuć do niego usmażone wcześniej roladki, delikatnie mieszając, aby je oblać sosem. Duś roladki w sosie przez kilka minut, aby się przegryzły smakami.
7. Gotowe! Podawaj zraziki w sosie pieczarkowym z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.
8. Smacznego! Teraz możesz rozkoszować się pysznymi zrazami w aromatycznym sosie pieczarkowym, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie i rozgrzeją serce.