Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zrazy w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrazy w sosie pieczarkowym to nie tylko danie, które cieszy podniebienie, ale także kuszący widok na talerzu, który rozgrzewa serce i wzbudza apetyt. To idealny wybór na elegancką kolację czy specjalną okazję, która zaskoczy i oczaruje wszystkich.

Zrazy w sosie pieczarkowym

Składniki:

Zrazy w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Zrazy w sosie pieczarkowym

I

Zrazy w sosie pieczarkowym

1. Krojone w plastry mięso rozbij delikatnie tłuczkiem, aby stało się cieńsze. Następnie dopraw solą i pieprzem, a każdy plaster delikatnie posmaruj musztardą.

II

Zrazy w sosie pieczarkowym

2. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę. Gdy cebula zacznie się klarować, dodaj pokrojone pieczarki. Smaż przez około 10 minut, aż pieczarki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

III

Zrazy w sosie pieczarkowym

3. Na każdy plaster mięsa nałóż łyżkę grzybowego farszu i zwijaj w roladki. Następnie obtocz roladki w mące.

4. Na rozgrzanym oleju smaż roladki z obu stron, aż staną się złociste. Po usmażeniu wyjmij je z patelni i odłóż na bok.

IV

5. Do pozostałych grzybów na patelni dodaj śmietanę. Rozrabiaj mąkę w niewielkiej ilości wody i dodaj do sosu, mieszając, aby zagęścić go. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje i uzyska jednolitą konsystencję.

6. Gdy sos jest gotowy, wrzuć do niego usmażone wcześniej roladki, delikatnie mieszając, aby je oblać sosem. Duś roladki w sosie przez kilka minut, aby się przegryzły smakami.

7. Gotowe! Podawaj zraziki w sosie pieczarkowym z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.

8. Smacznego! Teraz możesz rozkoszować się pysznymi zrazami w aromatycznym sosie pieczarkowym, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie i rozgrzeją serce.