Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Łosoś z tagliatelle w sosie z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś z tagliatelle w sosie z mascarpone to eleganckie danie, które łączy w sobie wykwintny smak delikatnego łososia z kremowym sosem na bazie serka mascarpone. W połączeniu z delikatnymi płatkami ryby i aksamitną teksturą sosu.

Łosoś z tagliatelle w sosie z mascarpone

Składniki:

Łosoś z tagliatelle w sosie z mascarpone

 

  • ½ k fileta z surowego łososia
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 200 g mascarpone
  • ½ szk. śmietany 30%
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka curry
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Łosoś z tagliatelle w sosie z mascarpone

I

Łosoś z tagliatelle w sosie z mascarpone

1. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki, następnie delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.

II

Łosoś z tagliatelle w sosie z mascarpone

2. Na dużą patelnię wlewamy olej roślinny i rozgrzewamy go na średnim ogniu. Gdy patelnia jest dobrze rozgrzana, kładziemy na niej kawałki łososia i smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie zrumienione i dobrze przysmażone.

III

Łosoś z tagliatelle w sosie z mascarpone

3.W osobnym garnku gotujemy tagliatelle według instrukcji na opakowaniu, aż będą al dente.

4. Do patelni z łososiem dodajemy śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz przyprawę curry. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje i połączy się ze sobą.

IV

5. Gotowy makaron odsączamy z wody i dodajemy do sosu z łososiem. Delikatnie mieszamy, aby tagliatelle pokryły się sosem.

6. Gotowe danie podajemy od razu, dekorując je świeżymi ziołami, jeśli używamy.

Teraz Twoje danie będzie jeszcze smaczniejsze i lepiej zbalansowane w smaku. Smacznego!