gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Śledzie w jogurcie z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane śledzie w jogurcie z dodatkiem rzodkiewki podaję z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Śledzie w jogurcie z rzodkiewką

Składniki:

Śledzie w jogurcie z rzodkiewką

 

  • 3 matiasy
  • mały pęczek rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 300 gram jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Śledzie w jogurcie z rzodkiewką

ETAP 1:

Śledzie w jogurcie z rzodkiewką
Matiasy kroimy w kosstkę i przekłdamy do miski.

Matiasy moczymy ok. 2 godzin w wodzie, po czym osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę, przekładamy do miski.

ETAP 2:

Śledzie w jogurcie z rzodkiewką
Pokrojoną w kostkę rzodkiewkę dodajemy do śledzi.

Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do śledzi.

ETAP 3:

Śledzie w jogurcie z rzodkiewką
Posiekany koperek i szczypiorek dodajemy do śledzi.

Szczypiorek i koperek płuczemy i drobno siekamy.

ETAP 4:

Śledzie w jogurcie z rzodkiewką
Do śledzi i warzyw dodajemy przyprawy i jogurt naturalny.

Do śledzi i warzyw wlewamy jogurt naturalny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Śledzie w jogurcie podajemy z ugotowanymi i obranymi ziemniakami.