iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Śledź w sosie śmietanowo-pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię śledzie podawane na różne sposoby. Tu smaki się równoważą, smak słodki oraz kwaśny pasuje do siebie.

Śledź w sosie śmietanowo-pomarańczowym

Składniki:

Śledź w sosie śmietanowo-pomarańczowym

 

  • 1/2 kg płatów śledziowych kwaszonych,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 20 ml jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • świeża melisa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Śledź w sosie śmietanowo-pomarańczowym
W mleku moczymy śledzie przez około 30 minut. Następnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Obieramy pomarańcze i kroimy na małe części. Śledzie kroimy w dużą kostkę. Śmietanę mieszamy z jogurtem, następnie słodzimy i solimy. Do sosu dodajemy pomarańcze. Śledzie przekładamy sosem z pomarańczami na półmisku. Dekorujemy melisą i szczypiorem.

Tagi:

śledź ryba